Harmonie Concordia Margraten
Inloggen

Oproep Steun aan Nieuwbouw Gemeenschapshuis Oos Heim

Geplaatst door Roel Moonen op 15-12-2014 om 11:40h

Geen gemeenschapshuis in kern Margraten, steun ons op 16 december


Stichting Oos Heim en Gemeente Eijsden-Margraten praten al bijna 2 jaar over de nieuwbouw van ons gemeenschapshuis. Helaas blijkt het financiële gat te groot. De totale begroting is circa €1,5 miljoen, waarbij de Gemeente slechts €327.000 bijdraagt. Stichting heeft nog €30.000 eenmalig nodig (gerelateerd aan grond verkoop aan Gemeente) en kwijtschelding van een jaarlijkse bijdrage van €5.000 richting Gemeente. Ofschoon bedragen heel klein zijn is het voor de Gemeente blijkbaar niet mogelijk dit te overbruggen.
Daarom roept de Stichting de gemeenschap Margraten op om ons te steunen en op dinsdag 16 december voorafgaand aan de raadsvergadering onze wensen kracht bij te zetten. Doe mee en kom om 19 uur naar Oos Heim waarna we vertrekken naar het Huis van de Burger.

Onderstaand leest u alle details.

De afgelopen jaren heeft de Stichting Oos Heim zeer hard gewerkt om de nieuwbouwplannen van Oos Heim te realiseren. Dit nieuwe Gemeenschapshuis is zeer hard nodig, aangezien de nodige faciliteiten de afgelopen jaren in ons dorp zijn verdwenen. Denk hierbij aan de sloop van Feestzaal Weustenraad en van de Peuterspeelzaal aan de Clermontstraat. In beide locaties vonden vele huurders onderdak. Deze zijn nu aangewezen op het nieuwe Gemeenschapshuis. Verenigingen zoals de Harmonie, Kerkkoor, Bridgeclub en Schutterij moeten wij als Stichting opvangen. Momenteel maken meer dan 1.000 mensen gebruik van Oos Heim via verenigingen en andere huurders. Dit is meer dan een verdubbeling in vergelijk met een aantal jaren geleden. Vanwege de enorme stijging van het aantal gebruikers is het noodzakelijk om meer ruimtes en betere faciliteiten te creëren in het nieuwe Gemeenschapshuis. Via dit nieuwe Gemeenschapshuis zijn de verenigingen van Margraten in de toekomst verzekerd van onderdak en blijven daarmee behouden voor onze Gemeenschap.

We staan op het punt van beginnen en zijn in gesprek met het Gemeentebestuur om de grond van Oos Heim te verkopen om zodoende het laatste gat te dichten. Wij krijgen op dit moment echter niet het voorstel dat wij graag zouden willen. Dit komt enerzijds door een zeer lage taxatie dat in opdracht van het Gemeentebestuur is uitgevoerd. In deze taxatie wordt de grond geprijsd op €75.000 voor bijna 1.500 m2. Dit is 40% lager dan het laagste normbedrag dat normaal gesproken voor dit type grond wordt betaald in deze regio. Daarnaast is in 2009 door het Gemeentebestuur en de Stichting een taxatie uitgevoerd, waarbij een waarde van €130.000 werd bepaald. In vergelijk met de nieuwe taxatie is dit een afwijking van meer dan 40%. We zijn bereid om akkoord te gaan met het bedrag van €130.000 om de voortgang erin te houden, dit ondanks dat het bedrag wel lager ligt dan onze opgestelde taxatiewaarde. Helaas wil het Gemeentebestuur vasthouden aan hun taxatierapport en dit gebruiken om de prijs via middeling te bepalen. Hierdoor wordt het bedrag dusdanig gedrukt dat er hierdoor geen eerlijke prijs wordt betaald voor onze grond.

Naast de lage taxatiewaarde, wil de Gemeente ongeveer €5.000 jaarlijks ontvangen vanuit de Stichting als vergoeding. Dit vinden wij niet terecht. Niet alleen wordt een lage prijs geboden en ontvangt de Gemeente na akkoord onze grond, maar daarnaast moeten de verenigingen ook nog een keer €5.000 extra per jaar betalen richting Gemeente. Dit is voor ons niet uit te leggen naar de verenigingen, aangezien de Gemeente dan winst gaat maken over de rug van de verenigingen. De vergoeding die de Gemeente momenteel krijgt op het spaargeld is namelijk ruim onder de 1%, zoals geldt voor de meeste van ons. We begrijpen dat het voor de Gemeente ook niet altijd makkelijk is, maar het mag niet zo zijn dat de verenigingen hiervoor de prijs gaan betalen.

Als Algemeen en Dagelijks Bestuur van Stichting Oos Heim zijn wij verantwoordelijk voor het huidige en toekomstige Gemeenschappelijke bezit van de Stichting. Wij kunnen daarom niet kosten wat kost akkoord gaan met elk voorstel. Daarbij lossen wij in feite een probleem op dat door ons als Stichting niet is gecreëerd. Wij hebben niet de gebouwen gesloopt die diverse verenigingen in het verleden gebruikten, maar zijn nu wel aan het proberen om deze verenigingen van onderdak te voorzien. Daarnaast vragen wij aan de aangesloten verenigingen om €700.000 bij te dragen aan het nieuwe Gemeenschapshuis. Dit via eigen inbreng, het organiseren van acties, zoeken naar sponsoren en het terugbetalen van een obligatielening de komende jaren. Dit bedrag is meer dan het dubbele van datgene dat de Gemeente momenteel bijdraagt. Als Stichting vinden wij dat wij niet nog meer kunnen vragen van de verenigingen. Wij willen namelijk niet dat het voortbestaan van een van deze verenigingen in gevaar komt, ten gevolge van het Gemeenschapshuis.

Wij hopen dat alle inwoners van Margraten, alle verenigingen van Margraten en iedereen die onze Gemeenschap een warm hart toedraagt opkomt voor de leefbaarheid van ons dorp. Dit door dinsdag 16 december om 19:00 uur te verzamelen in het Gemeenschapshuis Oos Heim om vanuit daar richting het Huis van de Burger te trekken. Op dat moment vindt namelijk de laatste raadsvergadering van dit jaar plaats en daarmee onze laatste kans om voor Margraten een nieuw Gemeenschapshuis te bouwen. Wij hopen door een massale opkomst de Gemeenteraad te bewegen om ervoor te zorgen dat wij als Stichting eerlijke voorwaarden krijgen geboden en daarmee eindelijk kunnen beginnen met de nieuwbouw van ons Gemeenschapshuis.

Alvast bedankt,
Stichting Oos Heim
pdf Oproep Tocht van Margraten voor Nieuwbouw Oos Heim


Er zijn 0 reacties op dit bericht.

De laatste 10 nieuwsberichten


16-12-2023Nieuwjaarsconcert 2024: Shaffy & Brass
09-11-2022jubilarissenfeest 2022
30-10-2022Open podium 6 november slagwerkgroep harmonie Concordia
24-10-2022Herstkienen steunfonds harmonie
26-09-2022Harmonie Concordia 170 jaar: concert 14 oktober as
07-09-2022Overlijden Ger de Geus
07-09-2022jubileumweekend 14 en 15 oktober
02-07-2022We kijken terug op een mooie processie en geslaagd Kirmesweekend
12-02-2021En noe de hennekes, de loch in!
02-01-2021Alternatief Nieuwjaarsconcert 2021Bouwcenter Jan Opreij

Eijkerbouw

Rabobank

HabetsRoyen

Autoschade Heuvelland BV

Patisserie Peter Lemmens

Souren Montage

© Copyright 2006-2024 Harmonie Concordia Margraten. Alle rechten voorbehouden.
Design en implementatie door Xzyra.nl. Verwerkingstijd 0.012sec. Privacy verklaring.